Studiekeuze

Daar is hij dan, mijn eerste echte blog. Het voelt een beetje onwennig zo deze eerste keer. Je ziet een volledig lege blog met alleen een verhaaltje over mijzelf. Toch vind ik dat ik eerst moet beginnen met mezelf voor te stellen. Voor de context van wat ik ga schrijven is dat noodzakelijk denk ik. Mijn naam is Remco Vonk, ik ben van bouwjaar 1994 en mag me daarom op moment van schrijven nog steeds tiener noemen. Ik zeg er bij ‘mag’ want de term ‘tiener’ is niet bepaald iets waar ik mij mee identificeer. Dat wil uiteraard niet zeggen dat ik niet geniet van mijn heerlijke tijd als jonge student in de geweldige studentenstad Groningen. Daar studeer ik nu voor het tweede jaar en heb hier een appartementje samen met een heel goede vriendin van mij en een vriendin van haar. Althans, die laatste komt er officieel pas vanaf 1 maart in.

Toen ik hier kwam in 2012, was het hoofdzakelijke doel uiteraard om te studeren en een intelligente jonge man te worden. Maar gezien mijn brede interesse is het wel erg lastig om te kiezen welke studie het dan wordt. Ik ben gek op talen, dus had een taal kunnen gaan studeren. Maar wat moet je daar mee in de toekomst? Je hele leven vertalen en voor de klas staan? Uiteraard weet ik wel dat het niet zo slecht gesteld is, maar toch had ik het idee dat een taal studeren erg beperkt was.
De bèta studies zijn hoe interessant soms ook, niet helemaal mijn ding. Dit heeft uiteraard al zijn oorsprong bij mijn keuze om een Cultuur en Maatschappij profiel te doen op de middelbare school. Een sociale studie dan? Ik ben altijd erg geïnteresseerd in psychologie en hoe mensen denken, maar wat ik nóg interessanter vind, is hoe mensen met elkaar omgaan in groter verband. Daarom belandde ik al snel bij Sociologie. Maar ook het beroepsperspectief van de Socioloog is niet heel breed; je wordt onderzoeker of beleidsmedewerker. Gelukkig kun je er ook voor kiezen een eerstegraads docentenbevoegdheid te halen voor de vakken Maatschappijleer en Maatschappijwetenschappen op de middelbare school.
Er was echter altijd nog een ander vak dat mij heel erg interessant leek: Rechter. Daar moet je Rechten voor studeren. Eindelijk een studie waar je ook nog iets mee kunt en die nog enige status heeft. Moest ik nu kiezen voor een studie die me oprecht erg interessant leek, of moest ik gaan voor een andere interessante studie met een mogelijke pracht job? Toen ik het er met mijn decaan over had, had ze maar één oplossing: “Dan doe je toch gewoon allebei?”
Inmiddels zit ik van beide studies in het tweede jaar. Heb ik voor Sociologie de propedeuse in één jaar gehaald, en heb van Rechten inmiddels ruim 40 punten. Beide studies vind ik nog steeds even leuk – allebei wel om volledig verschillende redenen. En wat ik er mee wil doen? Werkelijk nog geen idee, maar ik mag volgens mijn planning nog 2 jaar erover doen om te besluiten wat voor Master(s) ik er achteraan ga doen.

Uiteindelijk is die introductie uitgelopen op een uiteenzetting over mijn studiekeuze, ach, de rest ontdekken jullie vanzelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *