Studentenrechtbank

Deze week was het dan zover: ik heb de casus voor de studentenrechtbank ontvangen en ik mag de rol van Rechter vervullen! Ikzelf ben hier super blij mee. Echt een boost in de motivatie om dit jaar alle 95 EC te halen die ik nog moet!

Studentenrechtbank is het alternatief voor de these die veel andere bachelor studies als eindopdracht hebben. Tijdens de studentenrechtbank ga je diep in op een casus en uiteindelijk zul je wat je hebt geschreven in de praktijk brengen in een ‘echte’ rechtszaak in de oudste rechtbank van Nederland.

Tijdens die gespeelde zitting mag ik dus de rol van rechter gaan vervullen. Er wordt nog wel eens verschillende gedacht over of dit een eer is of niet. Zelf zou ik graag de rechterlijke macht in willen (als ik al een togaberoep ga doen), dus past dit helemaal bij mij. Zeker nu bij de sector bestuursrecht, waar mijn casus speelt, de rechter meer vrijheid en een veel prominentere rol heeft in het hele proces. Zeker een goede gelegenheid eens iets van me te laten zien bij de faculteit rechten.

De casus die ik ga doen gaat over iemand die schadevergoeding eist van de NAM en van de staat. Zijn pas huis is getroffen door één van de zwaarste aardbevingen van de afgelopen tijd. Hierdoor zijn de pas gezette tegeltjes in zijn badkamer zwaar beschadigd en van de muur gevallen. Ook zitten er scheuren in de gevel. De NAM zegt met een professioneel rapport in de hand dat de schade deels is veroorzaakt door fouten van de tegelzetter. De eiser zegt dat het volledig te wijten valt aan de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning. De Minister sluit zich in zijn besluit aan bij de bevindingen van de NAM. Aan mij is het om als rechter hier uiteindelijk een oordeel over te vellen.

Zo ver is het echter nog niet! Eerst maar eens voor mezelf de casus helemaal uitdiepen in een wetenschappelijk betoog. Als de rechtszitting zal plaatsvinden, nodig ik jullie allemaal uit daar bij aanwezig te zijn! Ik heb er in elk geval zin in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *