LHB(T?)

Wat leuk om een gaststukje te schrijven op Remco’s blog! Ik moest alleen wel even denken waarover ik nou eigenlijk wìl schrijven. Ik denk dat ik maar gewoon begin bij een begin. Ik ben als transseksueel komen werken bij COC Groningen & Drenthe, eerst aan de bar maar later ook bij de voorlichtersploeg. Het leek ons namelijk goed om ook transgender voorlichters te hebben die uit eigen ervaring kunnen vertellen over hun situatie.

Dit gaat prima en het is hartstikke leuk om te doen, ik krijg er alleen wel eens commentaar over. ‘Wat doe je bij de LHBT? Je bent toch transseksueel en geen homo?’. Dit komt doordat er verschillende vooroordelen bestaan over de LHBT organisaties. Zo zou de LHBT nooit iets voor transgenders doen en de T slechts gebruiken om voor het oog een grotere groep te beslaan. Ook heb ik vaak gehoord dat mensen zullen gaan denken dat transseksualiteit een geaardheid is en (dus) alleen over seks gaat. Uitleggen dat geaardheid en seks weliswaar met elkaar verbonden zijn maar niet synoniem, is dan een gebed zonder einde.

Ik zie het liever op een andere manier. De LHBT organisaties vechten voor het verminderen en oplossen van problemen die we gemeen hebben. De meest duidelijke zijn zelfacceptatie, angst voor afwijzing, schaamte, de coming out, angst voor professionele, sociale en justitiële discriminatie en problemen rondom de kinderwens en de legale status. Dat is slechts een greep uit de problemen die de LHBT gemeenschap tegen kan komen. Het woord beweging zegt het al: het is wat we doen, niet wat ze zijn.

Diversiteit is een allesomvattend begrip, maar we kunnen ons verenigd voelen door sterk te staan tegenover de problemen die we tegen komen. Misschien begrijp ik het niet goed, dat ik daar te jong voor ben hoor ik wel eens. Of dat zo is weet ik natuurlijk niet. Wat ik wel weet is dat de kinderen die onze voorlichting krijgen mij wel begrijpen, en dat is waar het ons om gaat.

Maar als je toch gelooft dat LHBT niks doet voor transgenders (wat overigens niet waar is, denk bijvoorbeeld aan de transgenderwet van dit jaar die mede tot stand is gekomen dankzij het COC), misschien is het dan tijd je aan te sluiten en daar verandering in aan te brengen. De verantwoordelijkheid ligt bij ons zelf. De verantwoordelijkheid om je te berusten in wat je niet wil veranderen, of te veranderen waar je je niet in wil berusten.

Silke

Find joy in everything you choose to do. Every job, relationship, home… it’s your responsibility to love it, or change it. – Chuck Palahniuk

Those who say it can’t be done are usually interrupted by others doing it. – James Baldwin

 

CategorieënCOC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *