Conchita Wurst: de Vrouw met de Baard

Conchita Wurst, de Oostenrijkse inzending voor
het Eurovisie Songfestival 2014

Iedereen heeft er wel iets over gehoord of gezien: de ‘vrouw met de baard’ die voor Oostenrijk meedoet aan het Eurovisie Songfestival. Ik kan als LGBT-blogger het natuurlijk niet maken om hier niet iets over te schrijven.  Daarom hierbij mijn blog over Conchita Wurst.

Als je op de website van het Eurovisies Songfestival kijkt bij de pagina over Conchita Wurst valt meteen iets op tussen de reacties. Niet alleen daar, maar ook om me heen zijn er eigenlijk 3 soorten reacties te ondersch

eiden. Deze drie groepen zijn niet per se alleen rond Conchita te winden, maar om transgenders in het algemeen.

Om te beginnen is er een redelijk grote groep die het gewoon helemaal geweldig vindt en Conchita volledig steunt en het juist aanmoedigt wat Tom Neuwirth (de man achter Conchita) doet. De tweede groep bestaat uit mensen die het juist compleet afwijzen en het vreselijk vinden dat iemand zoveel aandacht moet opeisen met een uiterlijke vertoning. Een man is een man en een vrouw is een vrouw. Dan heb je nog de derde groep, die het op zich kunnen begrijpen dat een man ‘graag een vrouw wil zijn’, maar het belachelijk vinden dat ‘zo iemand’ dan als vrouw wil optreden, maar dan wel met een baard!
Tom Neuwirth
Het is heel jammer dat mensen niet open kunnen staan voor nieuwe variaties op dingen die zij al kennen. Het bekrompene aan de derde groep bestaat daarin, dat ze niet open staan voor het feit dat er naast de hokjes ‘man’ en ‘vrouw’ nog veel meer bestaat. In mijn eerdere blog Hokjes – Man en vrouw besprak ik al de stereotypen die bestaan rond mannen en vrouwen. Er zijn echter ook mensen die zich niet willen identificeren met één van beide geslachten. Dit kan verschillende redenen hebben. Zo heb je mensen die geboren met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken, maar er zijn ook mensen bij wie dit gevoel van androgynie (zich niet mannelijk óf vrouwelijk voelen, maar (geen van) beide of er tussenin) puur psychisch is. Wat echter belangrijk is, is dat er ook een groep is die rationeel de keuze wil maken zich niet aan één van beide geslachten te conformeren.

Dolly Bellefleur, met op achtergrond
Ruud Douma
Deze gender non-conformiteit in al haar vormen heeft de verzamelnaam of parapluterm ‘transgender’ gekregen. Transgender zijn dus alle mensen die niet óf man óf vrouw zijn, of zich tenminste niet zo voelen of uiten. De bekendste varianten daarin zijn transseksuelen (kortgezegd mensen die “in het verkeerde lichaam” zijn geboren) en travestieten (kortgezegd: mensen die zich naar het andere geslacht kleden). Voor zover ik kan oordelen over Tom Neuwirth (Conchita Wurst), ik heb hem tenslotte nooit gesproken, zou ik denken dat hij valt onder de tweede groep. Om precies te zijn in het vakje Drag Queen. Conchita Wurst is het alter ego van Tom en puur entertainment net zoals Dolly Bellefleur de artiestennaam is onder welke Ruud Douma optreedt. Wat we dus eigenlijk op het podium zien staan, is niet een vrouw met een baard, maar een man die zich voordoet als vrouw met een baard. En dat is goed, want dat moet kunnen, net zo goed als mannen met de mannenrok (een rok ontworpen voor mannen, vergelijkbaar met een Kilt, maar is geen kilt), en de damesbroek (een broek speciaal ontworpen voor vrouwen), de manbag (de handtas voor mannen), manty’s (panty voor mannen), vrouwen in het ambt, mannen aan het aanrecht, een vrouwelijke paus, een mannelijke secretaresse
CategorieënCOC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *